Metallsøking som hobby


Teori og bakgrunn
Spennende hobby
Kvalitet du kan stole på
Hva passer for deg?
Lover og regler
Norges Metallsøkerforening
Ord og uttrykk

 

Teori og bakgrunn

En metalldetektor består i enkelhet av en radiosender og radiomottager med hver sin sirkulære antenne i søkehodet. Et radiosignal konsentreres ned i bakken og reflekteres tilbake til mottageren dersom det treffer metall. Professor Gerhard Fisher, oppdaget prinsippet i slutten av 20-årene i sitt arbeid med å utvikle et navigeringssystem for fly og luftskip ved hjelp av radiosignaler. Metaller reflekterer radiosignaler og det er denne egenskapen metalldetektorer utnytter.

I 1931 ble Fisher Research Laboratory grunnlagt i California, USA, og i 1937 fikk Fisher patent på verdens første metalldetektor. Fremragende ingeniører og et kontinuerlig arbeid i utvikling og utprøving har gitt Fisher en posisjon som ledende produsent av metalldetektorer for hobby, arbeid og industri.

Den kjente fysikeren Albert Einstein hørte tidlig om den unge Gerhard Fishers brilliante oppfinninger og avla Fisher fabrikken et besøk i den spede begynnelse. Klikk her for å lese mer om dette interessante møtet.

[til toppen]

Spennende hobby

Flere har oppdaget at metallsøking er morsomt og spennende. Parker og badestrender skjuler mye rart som er etterlatt av besøkende. Fisher metalldetektorer er utstyrt med en diskriminator som setter brukeren i stand til å lokalisere mynter, smykker i gull, sølv og kobber samtidig som man unngår de aller fleste korker, spiker og annet metallsøppel.

Biblioteket kan være en ypperlig kilde dersom man ønsker undersøke lokalhistorien og finne frem til gamle markedsplasser, vertshus, fest/danseplasser og andre områder der det er mulig å finne tapte verdigjenstander. Ved å lese historie og studere gamle fotografier, kart og skisser kan man finne frem til mange spennende områder.
Gjennom tidene har det vært vanlig at man gravde ned sine verdisaker og mye ble aldri gravet opp igjen.

[til toppen]

 

Kvalitet du kan stole på

Fisher har et omfattende program for kvalitetskontroll i utvikling, utprøvning og produksjon. Hvert eneste instrument blir nøye testet før det forlater produksjonslokalene. Dette gir Fisher metalldetektorer lang levetid og har sikret fornøyde kunder gjennom mer enn 60 år.

Er det en modell du er interessert i å lære mer om så be om kopi av testrapport. Det finnes tester på samtlige av modellene fra Fisher. Testene er utført av bl.a. engelske "The Searcher" og amerikanske "Western & Eastern Treasures". Dette er tidsskrifter som omhandler metallsøking og testene belyser flere sider av modellene i sammenlikning med prisklassens øvrige konkurrenter.

[til toppen]

 

Hva passer for deg?

Forskjellen mellom en 1212-X og en CZ QuickSilver er stor. Ytelse er knyttet til pris. Dybderekkevidde, evne til å skille (diskriminasjon) samt ekstra funksjoner koster.

1225-X, 1235-X og den nye 1236-X2 er kraftige metalldetektorer med enkel betjening og er gode alternativer for den seriøse nybegynner. 1212-X, minstemann i X-serien, er også populær blant nybegynnere i kraft av sin gode diskriminering og rekkevide og relativt lave pris. For de som vil ha det beste er en QuickSilver et sikkert kjøp. Ofte kan en slik investering svare seg selv i løpet av kort tid i form av flere funn.

Driver du med dykking bør du kanskje vurdere en 1280-X, IMPULSE eller CZ-20. Eller en GOLD BUG dersom du primært skal søke etter gull. GEMINI er spesialutviklet for å ta store metallgjenstander og har en rekkevidde på 10 meter. I tillegg har Fisher et bredt spekter av metalldetektorer for oppgaver i arbeid og industri.

Alle Fisher metalldetektorer kommer med norsk brukerveileding og kan leveres med tilleggsutstyr som bærevesker, kofferter, hodetelefoner og ekstra søkehoder. Store søkehoder (11") gir større dybderekkevidde, mens små søkehoder (3" og 5") gir bedre ytelse i områder med høy konsentrasjon av metallskrap. Mulighet for utskifting av søkehode gir Fisher metalldetektorer stor fleksibilitet.

Sammenlikningstabell for Fisher metalldetektorer:

Modell Prisklasser Stabilitet Dybderekkevidde Ekstra funksjoner
Alle modeller leveres med 8" vanntett søkehode. Andre søkehoder er tilleggsutstyr. A = 3-4000. B = 4-6000. C = 6-8000. D = 8-10000. E = 10-13000. Se prisliste for eksakte priser Evne til å skille ut skrap og undertrykke forstyrrelser fra jordmineraler. Fra en til seks stjerner Rekkevidde for mynt og maksimal teoretisk rekkevidde med 8" standard søkehode. Større rekkevidde kan oppnåes med 11" søkehode Følsomhetskontroll og finsøkingsmodus er nyttige ekstrafunksjoner. Fourier signalanalyse gir sikrere identifisering av dype metallgjenstander
Fisher 1212-X

A

* *
17-20 cm / 1 meter -
Fisher 1225-X

B

* * *
20-24 cm / 1 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus
Fisher 1235-X

B

* * *
20-24 cm / 1 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus, frekvenskontroll, kontrollhus kan beltemonteres
Fisher 1236-X2

C

* * * *
22-26 cm / 1,5 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus, frekvenskontroll, kontrollhus kan beltemonteres, egen jerndiskrimineringsmodus
Fisher 1266-X

C

* * * *
30-35 cm / 1,5 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus, frekvenskontroll, kontrollhus kan beltemonteres, dobbel diskriminering
Fisher CZ-5 Quicksilver

D

* * * * * *

(6 stjerner)
30-35 cm / 1,5 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus, Fourier signalanalyse, kontrollhus kan beltemonteres
Fisher CZ-7a PRO Quicksliver

E

* * * * * *

(6 stjerner)
30-35 cm / 1,5 meter Mulighet for å bytte søkehode, følsomhetskontroll, finsøkingsmodus, Fourier signalanalyse, kontrollhus kan beltemonteres, vannsikker utforming, digitalt display med nattlys, programmerbar diskriminering.

[til toppen]

 

Lover og regler

Metallsøkerbrukere må merke seg fornminneloven som beskytter gravhauger og andre fredede områder. All metallsøking på slike områder er forbudt. Funn av gjenstander fra før- reformatorisk tid, m.a.o. før år 1537, skal meldes til myndighetene. For mynter er det satt en grense ved år 1650. Man har krav på finnerlønn dersom staten ønsker å beholde funnet. Økokrim har skrevet en artikkel om metallsøking i Miljøkrim 23/2000 som oppsumerer lover og regler.

En annen viktig ting å merke seg er graveteknikk. Man må ikke gjøre skade på plener og annen vegetasjon. Det finnes flere metoder for å grave opp gjenstander på en skånsom måte. Klikk her for forslag til fremgangsmåte ved oppgraving.

Her er noen gode leveregler som alle metallsøkerbrukere bør følge:

[til toppen]

 

Norges Metallsøkerforening

Dersom du blir "hekta" og aktiv bruker av metalldetektor bør du vurdere medlemskap i Norges Metallsøkerforening. Foreningen utgir bladet "SØKER´N" 2-4 ganger i året. Møte avholdes som regel hver måned på Bygdøhus i Oslo fra kl. 18:30. For ytterligere informasjon ta kontakt med foreningens formann: Wilhelm Fronth, telefon: 22 44 75 75 eller e-post: museumsguider@c2i.net

[til toppen]

 

 

Disse sidene blir ikke lenger oppdatert. Gå til våre nye internettsider på http://www.detektor.no for oppdatert informasjon.

Haugenveien 2, 1400 Ski
telefon: 64 94 30 70

email: eskel@online.no
Internett: http://www.eskel.no
 
Copyright © 1998 Eskeland Electronics